Impact evalueren: wat en waarom? 

Welkom op Buurtsport Impact Wizard

De maatschappelijke impact van jouw buurtsportwerking en -initiatieven zichtbaar maken. Weten of je 'de juiste dingen' doet. Klinkt dat moeilijk? Laat je dan helpen door Buurtsport Impact Wizard! 

Buurtsport Impact Wizard is je eenvoudige, slimme en effectieve gids om je impact te meten en te verhogen. Deze toolbox is goed uitgerust: hij stelt je niet alleen de juiste vragen, maar reikt je ook meetinstrumenten aan die passen bij jou. 

Aanleidingen voor impactevaluatie

  • Wil je beter begrijpen welke effecten je buurtsportwerking hebben ? En hoe je die kan verbeteren?
  • Zoek je naar manieren om medewerkers en vrijwilligers sterker te motiveren in wat ze doen?
  • Wil je budget krijgen voor je werk rond Buurtsport? Of moet je juist verantwoording afleggen voor een verkregen investering?
  • Is het tijd om op een andere manier te communiceren over je buurtsportwerking?

Was je antwoord op één van bovenstaande vragen ‘ja’? Dan is impactevaluatie iets voor jou. Buurtsport Impact Wizard leidt je doorheen de verschillende stappen.

Hoe werkt Buurtsport Impact Wizard?

Modules

Buurtsport Impact Wizard biedt een heldere structuur, die je  flexibel kan gebruiken.

Vijf modules nemen je mee doorheen het volledige proces van een impactevaluatie. Op die manier kan je stap voor stap het hele proces doorlopen: Buurtsport Impact Wizard helpt je van het opstellen van een stakeholder mapping tot het rapporteren van je impact of het bijsturen van je werking.


  • Context & focus (kader de evalutie in je organisatie)
  • Acties & beoogde effecten (stel je eigen verandertheorie op om te kijken welke effecten jij graag wil(de) bereiken)
  • Meetplan (vind hier indicatoren en meetmethoden voor je impactmeting)
  • Meten & analyseren (verzamel impactdata en analyseer de resultaten)
  • Verhoog je impact (bijsturing, communicatie en impact monitoring)


Je kan alle fasen van een impactevaluatie doorlopen. Of je kan de stappen nemen waar jij nu nood aan hebt. 

In ieder geval kan je alles gratis uitproberen, twee weken lang.

BEWAREN

Buurtsport Impact Wizard bewaart de antwoorden die je ingeeft. Aan het eind van elke module krijg je een printbaar rapport met het overzicht van je antwoorden in die module.

…EN AANPASSEN

Je kan antwoorden steeds aanpassen door terug te gaan naar een vraag. Buurtsport Impact Wizard past de informatie die je daarna te zien krijgt dan ook aan.

Wist je trouwens dat je Buurtsport Impact Wizard evaluaties kan dupliceren, en zo verschillende versies kan maken van één evaluatie? Je kan deze optie kiezen bij de aanmaak van een nieuwe evaluatie. Dit is bijvoorbeeld handig als je twee versies van een verandertheorie of meetplan wil kunnen voorleggen aan collega's, maar je wil niet alle modules opnieuw invullen. 

HELP!

Sommige vragen in Buurtsport Impact Wizard zijn doordenkertjes. De tips en voorbeelden zullen je vast op weg helpen.

Heb je nog vragen of wil je graag begeleiding tijdens je impactproces? Stuur dan een mailtje naar piet.vandersypt@isbvzw.be . In het contactformulier kan je je technische vragen kwijt.

Workshops & begeleiding

Is het moeilijk om prioriteiten te stellen? Krijg je iets niet helder? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Buurtsport. Er starten regelmatig begeleidingstrajecten.

Abonnement

Iedereen kan Buurtsport Impact Wizard twee weken lang gratis uitproberen. Wil jouw organisatie er verder mee aan de slag? Mail naar piet.vandersypt@isbvzw.be om een jaar gratis toegang te krijgen.

Wil jouw organisatie haar leden ook ondersteunen in impactgericht werken en Buurtsport Impact Wizard hiervoor inzetten? Stuur ons een berichtje op piet.vandersypt@isbvzw.be en we nemen contact op. 

Credits

Buurtsport Impact Wizard is gebaseerd op de reeds bestaande Impact Wizard van de Sociale Innovatiefabriek en de Betternet Impact Wizard die de Sociale Innovatiefabriek en Mediawijs ontwikkelden. 

Partners

Buurtsport Impact Wizard werd ontwikkeld binnen CATCH, een grootschalig praktijkgericht onderzoek van Onderzoeksgroep Sport & Society (VUB), Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek (UGent), Vakgroep Volksgezondheid en eerstelijnszorg (UGent), Expertisecentrum Buurtsport (ISB).

De 4 partners werkten 4 jaar lang rond 1 centrale vraag: Wat zijn de werkzame factoren van een buurtgebonden sportaanbod die bijdragen tot sociale inclusie van jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties (14-25 jaar), en op welke wijze kunnen deze toegepast worden binnen bestaande buurtsportpraktijken?  De drie centrale thema's zijn gezondheid, sociale cohesie en persoonlijke ontwikkeling. 

Dit grootschalig onderzoeksproject werd financieel gesteund vanuit het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het Expertisecentrum Buurtsport (ISB) investeerde met haar subsidiemiddelen mee in de ontwikkeling van de Buurtsport Impact Wizard.

U gebruikt momenteel Internet Explorer, een verouderde browser. Sommige functies van ImpactWizard zullen hierdoor niet goed werken. Een moderne browser is aanbevolen. Meer weten?